All vår tillverkning sker i Sverige, det tycker vi är roligt.

Det är också A och O för att kunna uppehålla en hållbar tillverkningskedja. Är det vi gör perfekt? Inte på långa vägar. Vi har ärligt talat rätt långt kvar. Vi vet att de stora bovarna i textil modetillverkning är:

    • Materialframställning, spinna garnet, väva tyget osv.
    • Tillverkningen av plagget, stickning, sömnad med mera.
    • Transporter, dels av material men också av den färdiga produkten.
    • Överproduktion, den största mängden kläder som produceras säljs aldrig utan bränns.
    • "Slit-och-släng"-kulturen. Eftersom kläder är billigt kan vi enkelt köpa nytt.

Helt enkelt hela kedjan. Fan också! Mardrömmen är när till exempel bomullen i en t-shirt har odlats i Indien, skickats till Pakistan för att stickas, sedan vidare till Bangladesh för att färgas. Tyget går sedan vidare för sömnad i Turkiet innan den slutligen når butiken i Sverige. Vi skippar allt kring kemikalier, slavliknande arbetsförhållanden och allt vatten som används (utan rimlig vattenrening), det blir så tråkig stämning då.

Hur gör då vi? Och vad är drömmen?

För det första vill vi bara tillverka plagg som vi vet säljer, som vi alltså redan sålt. Det kallas att tillverka "on demand" (på beställning helt enkelt). På så sätt stryker vi ett streck över hela överproduktionen. Den är borta!

Sedan måste vi arbeta med material som är så bra som möjligt. Just nu jobbar vi nästan uteslutande med ull, eftersom det inte finns någon försvarbar bomull att köpa helt enkelt. Vi jobbar på att hitta helt svensk ull men i nuläget faller vi på målsnöret då det inte finns några större spinnerier i Sverige. Det är dock på G! Vi arbetar därför med ekologiskt certifierat ullgarn från mindre leverantörer vi litar på i Tyskland och på Irland.

När det gäller stickade plagg jobbar vi just nu med stickad metervara från antingen Mariedals Design i Alingsås eller Andersson & Hjalmarson i Ulricehamn. Sömnad sker sedan hos Mariedals Design alternativt XV Atelier i Borås. Drömmen är att ha en modern stickmaskin som stickar upp "whole garment"-plagg, som alltså inte kräver någon direkt sömnad. Du matar helt enkelt in ett garn och ut kommer en nästan färdig tröja. Det finns dock vissa tekniska problem för att få tröjan så slitstark som vi vill. Oftast blir det hål i armhålan, eftersom den är svår att sticka tät i maskin. Av den anledningen syr vi ihop alla tröjor idag.

En dröm som också vår fina kompis Jonas på Textilhögskolan i Borås drömmer om är om det hade suttit en "infärgnings-apparat" precis bakom stickmaskinen, som då kan färga garnet i valfri färg precis innan det stickas. På så sätt skulle vi kunna erbjuda en enorm mängd färgalternativ, utan att behöva tillverka och köpa in garn i onödan. Det hade också blivit enklare att tillverka ett svenskt ullgarn, helt ofärgat. Det här tror vi är framtiden - vi jobbar för det.

Våra läderprodukter tillverkas av sadelmakaren Pelle Hedeblom som har sin bas i Göteborg. Allt läder vi använder kommer från Tärnsjö Garveri utanför Uppsala.

Under varje produkt hittar du produktionskostnaden för just den specifika produkten.

Utöver det tillkommer det också kostnader för mönster, prover med mera men de är ju svåra att slå ut på produkterna, eftersom kostnaden blir mindre och mindre ju fler produkter som tillverkas. Vad vi vill få ut av detta är att det skall ge en hint om vad en produkt (som är rimligt tillverkad) borde kosta. Folk är till exempel ofta frågande till varför våra bälten är så förbannat dyra. Sanningen är att bara lädret och materialet till ett av våra bälten kostar mer än vad de flesta läderbälten hos kedjorna gör, när de är helt färdiga. Vem är det då som har fått betala det egentliga priset? Är det bönderna som föder upp korna, garverierna som bereder lädret eller människorna som tillverkar dem? Eller är det kanske allihop?

Vi behöver ändra vårt köpbeteende och köpa färre men bättre produkter. Vi tror att en nyckel till detta är att skapa spännande produkter som man inte tröttnar på. Har man fått vara med mer under tillverkningsprocessen hoppas vi att man knyter ett band till produkten på ett helt annat sätt, vilket ger ökad och längre användning.